dimarts, 1 de maig del 2012

La nevada del cucut


La nevada del cucut  fou la novel·la que obtingué el darrer el premi llibreter 2011, un guardó sense dotació econòmica que convoca el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya. L’escriptora, Blanca Busquets és realitzadora i guionista  a les emissores de Catalunya Radio; i fins ara ha publicat quatre novel·les, sent aquesta la cinquena.
La novel·la annexiona dues històries; partint de punts ben distants, arriba un moment en què poc a poc alguns fets les obliga coincidir (fins a arribar al punt en que una és tot el sentit de l’altra). Per una banda, en una d’elles, dibuixa acuradament el panorama vilatà d’un paisatge català a principis del segle XX. Relatant com és la vida d’una dona que malgrat els temps és valenta i escriu d’amagat cada pensament i cada cosa que li succeeix en uns papers que ha d’amagar i protegir com la seua vida. Aquests papers resultaran un punt clau al final de l’altra història que transcorre en temps actuals: Lali té problemes a l’escola, i ningú no la creu a casa i ha d’adaptar-se a viure una situació desagradable ella sola, per això es capbussa en els llibres i més tard escrivint, però hi ha una cosa que la fascina més que cap altra i és un quadre que té a casa que creu que té alguna cosa especial, que es l’única persona que veu més que unes simples taques.
Les històries avancen, i poc a poc van semblant històries paral·leles que semblen tenir en el fons uns lligams més forts que la troballa d’aquells papers.
L’autora crea uns personatges que es fan d’estimar, aconsegueixen guanyar-se l’estima  del lector. Apareix una complicitat que porta a solidaritzar-se per complet amb els fets i fer-nos sentir en el lloc del personatge.
Trobe que és una història emocionat per a qualsevol aficionat lector de novel·la, que val la pena llegir.
“I les meues llàgrimes van caure sobre el blat de moro i el van tornar salat”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada